kaffealskare.blogg.se

Intressanta fakta från kaffevärlden

Flat white

Publicerad 2020-01-01 16:29:54 i kaffe recept,

(40% - espresso, 60% - mjölk)

Olika kaffekulturen som har uppstått i världen har lagt till sina egna saker till olika kaffedrycker. Så fram till nu fortsätter debatten debatten om var platt vit uppfanns - I Australien eller Nya Zeeland. Men en sak är säker: drycken dök upp någonstans där. Sedan tog de som gick för att öppna sin egen verksamhet i Europa och Nordamerika hans recept med sig. I Storbritannien, till exempel, namnet först blev synonymt med kvalitet kaffe, och till och med stora kedjor förde platt vit till sina menyer. Men troligen har denna dryck ett mer blygsamt ursprung. På 1990-talet, nästan överallt utom Italien, serverades cappuccino med ett stort lock av tjockt, marängliknande skum. Ibland steg skummet högt över koppen, och det ströddes lätt med kakaopulver. Konsumenter som inte är nöjda med att de mest säljer luft i form av kaffe, ombads att göra en ”platt”, ”vit” (vit) dryck. Inget skum, bara kaffe och mjölk. Flat White har tagit sin plats i kaffekulturen. Och när mer och mer uppmärksamhet började ägnas åt kvaliteten på kaffe, liksom strukturen på mjölk och latte-konst, blev det återigen moderiktigt som en välsmakande drink.

För mig är platt vitt en liten, stark latte. Den ska ha en stark kaffesmak, och den är vanligtvis gjord på basis av dubbla ristretto eller dubbla espresso och varm mjölk tillsätts, och får 150-175 ml av drycken. Det finns väldigt lite skum i mjölk, så det är lite lättare att "skriva in" komplex lattekonst i platt vitt.

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela