kaffealskare.blogg.se

Intressanta fakta från kaffevärlden

Cappuccino

Publicerad 2020-01-01 16:27:22 i kaffe recept,

(33% - espresso, 67% - mjölk)

Det finns många myter om cappuccino. Låt oss sprida en av dem på en gång: det här namnet har ingenting att göra varken med munklädeshuvarna eller med munkarnas klippta krona. Drycken uppfanns i Wien på 1800-talet och kallades då capucine. Lite bryggt kaffe blandades med mjölk eller likör tills en brun nyans erhölls - färgen på kläderna på Capuchin munkar. Om essensen berättar namnet om styrkan i drinken.

För närvarande kan du i traditionella wienska kaffehus (gammal stil) hitta en drink som heter på menyn Melange - ja, det är ... nästan en cappuccino 😉, du kan också hitta drycker där:

  • Schwarzer Kaffee - en analog espresso,

  • Brauner Kaffe - espresso med grädde,

  • Verlangerter - Americano ( ibland kan kokande vatten föras separat),

  • Kaffee verkehrt - Latte.

En annan cappuccino-myt är tre tredjedels regel. Enligt honom består en klassisk cappuccino av tre lika delar: espresso, mjölk och skum. Så många undervisades i början av en baristas karriär, men denna regel är lite föråldrad. Jag läste många böcker om kaffe och träffade den första regeln om tre tredjedelar i texten på 1950-talet. Den beskrev cappuccino som ”espresso blandad med en lika stor mängd mjölk och skum.” Denna mening upprepas flera gånger ord för ord i hela boken. Men frasen är ganska tvetydig. Det är inte klart vad som ska vara i lika stora proportioner: endast mjölk eller skum eller alla tre komponenterna. Så istället för ett förhållande på 1: 1: 1, kan författaren ha i åtanke 1: 2: 2. En kopp cappuccino med en volym av 150 -175 ml med ett skott espresso i ett förhållande av 1: 2: 2 förbereds fortfarande i Italien och i vissa europeiska länder , som ännu inte har påverkats av snabbmatskedjor, som serverar stora portioner kaffe. Förresten, en ordentligt beredd cappuccino har en utmärkt smak.

Jag tror att den perfekta cappuccino är toppen av att göra en drink baserad på espresso och mjölk. Ett tjockt lager av tjockt krämigt skum tillsammans med söt värmande mjölk och den rika smaken av välbryggt espresso är ett absolut nöje. Cappuccino ska inte vara het, då kommer du att känna den söta smaken helt. Och jag medger att den bästa cappuccino som jag drack försvann i flera giriga slurar, vilket naturligtvis är omöjligt om drycken är varm.

 

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela